Boktips

Nedan är två populärvetenskapliga böcker med denna rätta blandningen mellan pop och science, de två bästa böckerna jag läst på länge:
  

Why beautiful people have more daughters är skriven av Satoshi Kanazawa som också har en mycket bra blogg. Det är en evolutionspsykologisk bok som använder just evolutionsteoretiska förklaringar för att förklara allt från frågan i titeln till varför det finns självmordsbombare.

Bad Science
 är skriven av läkaren Ben Goldacre. Han diskuterar dålig forskning och forskningsrapportering i allmänhet, men framförallt handlar boken om hur vi blir matade med felaktig information gällande medicin och hälsa p.g.a kommersiella intressen. Hälsokost- och pillerbolag vill t.ex. få oss att tro att alla deras produkter och piller är nödvändiga för att vi ska må bra, bl.a. genom att sprida myten om att vi behöver kompletterande vitamintabletter eftersom vanlig varierad föda inte innehåller tillräckligt med näring och vitaminer.

Läs dem -  de är både underhållande och allmänbildande!


Katterna

Jag är rädd för fästingar och tycker att de är fruktansvärt äckliga, och Y har förstås redan dragit på sig en fästing i år! Vi tog bort den med fästingplockare i torsdags, men det är fortfarande svullet där den satt, betyder det att vi inte fick bort hela fästingen eller att han blivit smittad med nåt?

Det verkar förresten som att Y fick tillbringa hela fredagnatten utomhus. Jag gick och la mig tidigt medan P spelade TV-spel med sin bror, och när jag gick upp på morgonen så var alla lampor tända i vardagsrummet, altandörren stod lite på glänt (men inte tillräckligt för att släppa in en katt) och Y hoppade genast upp på fönsterbrädan utifrån och bräkte. P måste ha varit väldigt trött när han gick och la sig...

N kissar fortfarande inomhus.. Det händer inte lika ofta nuförtiden eftersom vi lärt oss hur vi ska förhindra det (d.v.s. undvika att placera saker på golvet), men senast igår kväll så kissade han på en gardin som hängde ner lite på golvet. Vi köpte ju nån slags luktavgivare med feromoner i men den verkar hjälpa föga eller inte alls. Det är knappast aktuellt att ta bort honom -  vi tycker ju väldigt mycket om honom och det är inte ett SÅ stort problem nu när vi låter bli att lägga saker på golvet, men vad kan man annars göra? Några tips? Vi kan ju testa att ta honom till veterinären men kissandet är så systematiskt, han går inte och småskvätter utan kissar bara på vissa saker på vissa ställen, så det borde ju inte vara nåt fysiologiskt.


Gud, tomten och medwurst

Två underhållande kommentarer från de senaste dagarna som jag har svårt att släppa:

När jag och lilla H lekte i en lekpark på Brynäs i torsdags så tittade han på Staffanskyrkan och frågade varför det var kors på den (han kopplade det till gravar). Jag sa något om att det är för de som tror på gud och att man kan ha det även på annat.
H: Jag har en kompis på dagis som tror på gud.
Jag: Jaha, tror du på gud?
H: Nej, jag tror bara på tomten.
(nej, jag tänker inte stava gud med stort G, jag är ateist.. )

Häromdagen råkade jag köpa fel sorts ost (jag vill gärna stödja Ockelbo ost men jag blir inte klok på deras namnen och färger och vet aldrig vilken det är jag ska köpa). När jag bad P att smaka och tala om vad det var för slags ost jag köpt (de ska ju likna Herrgård och allt sånt bara de att de namnen är märkesskyddade) så funderade han länge ("hade det på tungan") innan han sa  "Nu vet jag vad det är.. det är ju medwurst!"

Mat och etikett

Men jisses, häromdagen på jobbet fick jag höra att vissa inte tycker att det är ok att intressera sig för eller kommentera andras matlådor (ens om det är positivt), och idag läser jag detta nonsens i Ribbings spalt i DN. Trist att allmänt intresse och nyfikenhet ska behöva tolkas som ohyfsat!

Alkoholfritt

För mig som annars gillar söta vita viner så är det faktiskt ganska tacksamt med de alkoholfria alternativen. Jag vet att det är många som tycker att de är för söta och inte riktigt smakar vin, men jag har tyckt att de jag har smakat har varit rätt ok. Och igår köpte jag ett av de alkoholfria viner som Allt om Mat betecknar som Fynd - Natureo Free Muscat och jag kanske inte är så kräsen eftersom jag att inte har druckit riktigt vin på flera månader, men det smakade definitivt vin (det tyckte även P) och jag tyckte dessutom att det var riktigt gott! 

RSS 2.0